Keuringsformulier voor Bier

0

Hoe keur je een bier? Waar moet je op letten? Welke aspecten zijn van belang?

Dit is een keurformulier voorbeeld:


 

Bier Naam: …………………………………………………………. Bier Type: ………………………………………………………….

Keurmeester: ……………………………………………………… Datum: ………………………………………..

Visuele aspecten                                                                                            
Kleur
: bleek / geel / goud / amber / koper / bruin / zwart
Helderheid: briljant / helder / ondoorschijnend  / mistig / troebel / deeltjes
Schuim: romig / ongelijkmatig / grove bellen / cola-achtig / niet of nauwelijks aanwezig
Schuimstabiliteit: blijvende laag / laagje / ring / geen

aantekening: …………………………………………………………………………………………………………

 

Geur                                                                                                                      
moutig / karamel / roost / citrus / kruidig / fruitig / hoppig  / anders:

aantekening: …………………………………………………………………………………………………………

 

Smaak                                                                                                                 
moutig / karamel / roost / citrus / kruidig / fruitig / anders:

aantekening: …………………………………………………………………………………………………………

 

Body/Mondgevoel                                                                                         
plakkerig / alcoholisch warmend / metaal / koolzuur / samentrekkend / anders:

aantekening: …………………………………………………………………………………………………………

Afwijkingen
te donker / te bleek / deeltjes/vlokken / te weinig/veel schuim / te bitter / te zoet / verkeerde hop / kruidig / verkeerde gist / infectie / zuur / boter / gekookte groenten / medicinaal / zwavel / rokerig / groene appels / wort-achtig / oplosmiddel / oxidatie / gebrand / zoutig/chloor / schimmels

aantekening: …………………………………………………………………………………………………………

 

 


 

Let op

  1. Ga je een specifieke biersoort beoordelen (Weizen, Dubbel, IPA, Bock)?
    Dan zal je de gekeurde bieren moeten vergelijken met een soort ‘standaard’ (of ‘norm’) voor dit bier-type.
  2. Winnaar bepalen?
    1. Geef de gekeurde bieren punten. De opgetelde score bepaalt waar een bier in de ranglijst komt.
    2. Gebruik flesjes waarvan je niet kan herkennen wie deze gebrouwen heeft.
    3. Laat meerdere mensen een bier keuren.

 

Andere Info