Kost brouwen teveel tijd?

Bier brouwen kost redelijk veel tijd. Tijd die er vaak niet is. Mede door drukte, prive en werk, speel ik de laatste tijd af en toe de gedachte om te stoppen met brouwen.

Hoeveel tijd kost brouwen nou eigenlijk?
Laten we het proces verdelen in fases. Het gaat hier om 25 Liter bier dat uiteindelijk in 70-80 flesjes gaat.

  • Voorbereiden brouwen      30-60 min
    • Activiteiten:
      • Alle spullen bij elkaar zoeken
      • Controleren of het schoon is
      • Schoonmaken indien nodig
      • Alle spullen naar de brouw locatie brengen
  • Brouwen     6-8 uur   (kan met een goede voorbereiding ook in 5-6 uur)
    • Activiteiten:
      • Brouwen
      • Hevelfilter (verwijderen hop na de kook)
      • Schoonmaken apparatuur
      • Thuis brengen en opruimen van alle spullen
  • VERGISTING 4-7 dagen
  • Lageren     1-2 uur
    • Activiteiten:
      • Schoonmaken lagervat, hevel
      • Overhevelen bier van gistvat naar lagervat
      • Alles afsluiten
      • Schoonmaken gistvat
  • LAGERING  1-3 weken
  • Bottelen
    • Activiteiten:   5-8 uur
      • Flesjes zoeken, voldoende voor de hoeveelheid gebrouwen bier (15 min)
      • Etiketten en ander grof vuil verwijderen (30 min) afhankelijk van de hoeveelheid ge-etiketteerde flesjes.
      • Flesjes desinfecteren met Ukkie Mukkie, Puremel of Oxi Pro.  Proces: omspoelen, in schoonmaak middel, na x tijd flesjes 2x omspoelen (binnen en buiten), aantal flesjes: ongeveer 80. (4 uur)
      • Flesjes laten drogen (droogboom) (15 min)
      • Schoonmaken en desinfecteren: bottel emmer, hevel, flessenvuller en slangen. (15 min)
      • Bier uit lagervat naar bottel emmer (30 min)
      • Meten SG, meten hoeveelheid bier, heet water met juiste hoeveelheid suiker in bottel emmer (15 min)
      • Bottelen (1-2 uur)
      • Schoonmaken lagervat, hevel, slangen, bottel emmer (1 uur)

 

Afgelopen vrijdag sprak ik met iemand die bier brouwde. “Wat vind jij het minst leuke aan brouwen?  FLESJES SCHOONMAKEN!”.
Hij moest hier 0.28 seconden over nadenken. Een duidelijk antwoord waar ik het volledig mee eens ben!!!

Vraag: Waar zouden we tijd kunnen winnen?

Antwoord: Laat jij het me weten?

 

Tijdswinst met flesjes?

Momenteel zie ik weinig mogelijkheden om tijd te winnen behalve bij het bottelen.

Misschien 3000 BNR flesjes kopen 

Deze flesjes gaan we niet desinfecteren maar uitsluitend omspoelen voor gebruik.
Hmm. Dat zou een groot verschil maken en het proces van +/- 7 uur reduceren. Hier het nieuwe proces:

    • Activiteiten:   5-8 uur
      • Flesjes zoeken, voldoende voor de hoeveelheid gebrouwen bier (5 min)
      • Etiketten en ander grof vuil verwijderen (0 min)
      • Flesjes desinfecteren met Ukkie Mukkie, Puremel of Oxi Pro.  Proces: omspoelen, in schoonmaak middel, na x tijd flesjes 2x omspoelen (binnen en buiten), aantal flesjes: ongeveer 80. (20 min)
      • Flesjes laten drogen (droogboom) (15 min)
      • Schoonmaken en desinfecteren: bottel emmer, hevel, flessenvuller en slangen. (15 min)
      • Bier uit lagervat naar bottel emmer (30 min)
      • Meten SG, meten hoeveelheid bier, heet water met juiste hoeveelheid suiker in bottel emmer (15 min)
      • Bottelen (1-2 uur)
      • Schoonmaken lagervat, hevel, slangen, bottel emmer (1 uur)

Winst: 4 uur en 20 minuten !!

Kosten? Nieuwe flesjes voor iedere brouw en alle oude flesjes inleveren.
Bijkomend voordeel: je hoeft niet alle flesjes na gebruik direct schoon te maken.

 

Tijdswinst met hevelen?

Als ik een hopsok of hop spider zou gebruiken ipv. hop na het koken filteren met een hevelfilter?

Zakje/spider uit de pan: klaar om te hevelen naar het gistvat.

Scheelt ook gedoe met kaasdoek om je hevelfilter heen etc..

Zou hier zo 30 minuten mee kunnen besparen. (voorbereiding/schoonmaken van hevel/kaasdoek/vast zetten en losmaken kaasdoek).

 

 

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x