Samuel Adams Clone – Bottelen

0

Tijd om mijn Samuel Adams Boston Lager (SABL) clone te bottelen. Toen ik dit bier ging lageren, na 4 dagen vergisten, leek de vergisting nog niet echt te zijn gestopt. Echter, de instructies zeiden ‘Na 4 dagen: cold crash en dan lageren’.

Geen simpel vergistings schema!

# dagen Type Temp
0 Start – brouwen
1 Hoofdvergisting 4-5 dagen   9.00 °
1 Hoofdvergisting  10.75 °
1 Hoofdvergisting  12.50 °
1 Hoofdvergisting  14.25 °
1 Hoofdvergisting  16.00 °
2 Hoofdvergisting – cold-crash           1 °
5 Lageren – dry-hopping  13.00 °
3 Lageren – cold-crash          1 °
1 Bottelen

 

De cold-crash is nieuw voor mij. Niet eerder gedaan maar ik heb een koelkast met STC-1000 die de temperatuur zal regelen.

Bij de vergisting (en de cold-crash daarna) merkte ik al dat het lastig was de temperatuur goed te regelen. (te hoog, te laag, duurt lang om op een temperatuur te komen).

Anyhow, alles netjes schoongemaakt en voorbereid voor het bottelen. Lagervat uit de koelkast en openmaken maar.

                #( ~@!!))#$)*^$^???

Dit ga je niet raden. Een gigantische klomp ijs met bier en hop (ongeveer 7 liter)

Dit kan niet goed zijn. Bij de cold-crash is het dus zo koud geworden dat het bier is bevroren.

SG meting gedaan: 1022 – veel te hoog. Zou rond de 1014 moeten zijn.

Ook was het waterslot te horen op het moment dat het lagervat in aanraking kwam met ‘kamertemperatuur’ lucht. Vreemd. Waarom zou het waterslot nu activiteit vertonen?

Als ik hier op terugkijk snap ik het. 25 liter bier moet van 13-15 graden naar 1 graad. Hiervoor moet de koelkast FLINK werken. Het lagervat staat zeer dicht tegen de (koelende) achterkant van de koelkast aan. De STC-1000 temperatuur sensor zit aan de voorzijde van het lagervat.

 1+1 = 2

 

Op dat moment heb ik echter een cruciale fout gemaakt.

Had moeten doen: lagervat dicht, terug in koelkast, temperatuur op 18 graden.

Gedaan: bottelen.

Resultaat
: er ontbrak 7-8 liter vocht. Niet goed.

 

Ook merkte ik toen dat de schoongemaakte flesjes een witte waas vertoonden. Na de flesjes nog een keer schoongespoeld te hebben (en de binnenkant met een borstel bewerkt) bleef deze poederachtige waas zitten.

 

….

 

 

…GRMBL!